Njemačka odobrila remodeliranje dizelaša. Proizvođači nezadovoljni - Radio-Udrc

Auto

Njemačka odobrila remodeliranje dizelaša. Proizvođači nezadovoljni

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae.

ADMINISTRATOR

Objavljeno

dana

Photo: Ilustracija

Starijim dizelašima, pa čak i onima koji zadovoljavaju norme Euro 6 prijeti potpuni progon iz europskih gradova.

Nesigurnost je nagnala njemačku vladu na odobravanje uputa za remodeliranje postojećih dizelaša unaprijeđenim ispušnim sistemima pomoću kojih bi ovi automobili trebali zadovoljiti tražene ekološke norme i izbjeći zabrane.

Dokument s uputama na 30 stranica, čini se, ipak nije u potpunosti smirio duhove. Dok u Baumot grupi koja se bavi izradom ispušnih sistema pozdravljaju donošenje novih uputa, te vjeruju kako će potrebnu tehnologiju kupcima moći isporučiti već ove godine, u njemačkoj automobilskoj grupi za lobiranje VDA, koja zastupa interese proizvođača automobila, ne kriju nezadovoljstvo.

Čelnici VDA smatraju kako bi potrošači trebali razmišljati o kupovini novih vozila umjesto o skupom remodeliranju starih vozila.

Proizvođači automobila ne mogu garantovati pouzdanost vozila na koje je ugrađen neovlašten ispušni sistem, tvrde u VDA, te smatraju da bi odgovornost za eventualne posljedice i štetu uzrokovanu remodeliranjem trebali snositi vlasnici vozila i firma koja je proizvela, odnosno ugradila, sporni dio.

U BMW-u se slažu, te potiču njemačku vladu na donošenje subvencija za zamjenu starih modela – novima.

Volkswagen i Daimler su pak priznali kako su voljni sufinansirati remodeliranje problematičnih dizelaša, pa ostaje da se vidi kojim će smjerom krenuti njemačka automobilska industrija u novoj godini.

Continue Reading
Reklama
Ostavi Komentar

Ostavi Odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Najčitanije

Copyright © 2019 Radio Udrc